27 Mart 2009 Cuma

Yazar ve Iron Maiden hayranı Doğu Yücel nasıl çileden çıktı?


Doğu Yücel'in az önce Facebook'ta yayınladığı mesajı aynen aktarıyoruz:

"Bugüne kadar Iron Maiden için parmağını oynatmayan organizatörlerin bu sene müzik kültürümüze kazandıracakları isimler: Katy Perry ve Linkin Park! Bunları getirmek Maiden izleme tecrübesini bu ülkenin konser dağarcığına, bu ülkenin müzisyeninin ilham kazanına katmaktan daha mı önemlidir? Bu ülkede kaç müzisyen Katy Perry'den, LP'den etkilenerek müzik yapmaktadır? Artık bu soruları yüksek sesle sormanın vakti geldi."

Doğu Yücel

5 yorum:

  1. Altına imzamı atıyorum Doğu'nun...
    "Müzik yapanlardan" daha çok "müzik yaratanlar" da görmek ister bu deli gönül(ler)...
    Bu ülkenin "gerçek" bir Maiden görme zamanı gelmiştir. (Ondan sonra da AC/DC için kampanyalara başlayabiliriz :))

    YanıtlaSil
  2. Bence tamamen sacma.

    Radar Live yapildigi senenin en hype gruplarini getirdi de, sonu ne oldu? Ben inanmiyorum ki organizatorler de asagi yukari ayni duygulari paylasmasin ama bi gercek var ki onlar bu ise para koyuyo, ve surekliligi saglamalari, hatta hayatta kalabilmeleri icin yaptiklar isten kazanmalari gerekiyo, oyle degil mi?

    Benim icin de, Benicassim ayarinda, 30 yabanci grup getiren bir festival 15ooo kisi bulamadigi icin iptal edilirken, 94 model gruplarin nerdeyse bir festival bileti kadar yuksek fiyatlarla stadyum konseri verdigi bi ulkede isterseniz megafonla soralim bu sorulari, ne farkeder?

    YanıtlaSil
  3. bence tamamen mantıklı:)

    maiden 1998'de yapı kredi festivali kapsamında geldi, tek konser için gelecekti, sonra iki konsere çıkartıldı, iki konserde de açık havayı full'ledi grup.

    ki yıl 1998. satanizmin tavan yaptığı ve konser kültürünün oturmadığı yıllar... belki de daha önemlisi kolu kanadı kırık bir maiden... bruce dickinson yok, adrian smith yok, grup tartışmalı solisti blaze ile en kötü zamanlarını yaşıyor... tarihinin en kötü satışlarına imza atıyor, konserlerini dolduramıyor... zaten bir sene sonra bu durumdan kurtulmak için apartopar bruce ve adrian geri getiriliyor gruba... yani 1998'teki Maiden ile bugün tüm zamanların en kapsamlı turnesine kendi özel uçağıyla çıkan, mainstream listerlerde bile zirveye oynayan, en iyi konser grubu kategorisinde Brit Award alan ve şimdiden birçok sinema festivalinden ödül alan yeni belgesel filmini sinemalarda vizyona sokan Maiden arasında büyük farklar var. Ki o zayıf Maiden bile o dönemde 8.000 bilet sattı!

    Radar live'ın o dönemki en hype isimlerini toplayın, türkiye'deki maiden fenomeni ile yarıştıramazsınız. bu müziği kapsama alanınızın dışına atmış olabilirsiniz ama festivallerde insanların giydiği tişörtlere, rock barlarda fear of the dark çaldığında popçusundan metalcisine nasıl bir atmosfer oluştuğuna ve diğer yüzlerce işarete bakarak bugüne kadar organizatörler ve medyanın görmezden geldiği maiden'ın bu ülkedeki etkisini görebilirsiniz. Iron Maiden'ın elbet bir metallica kadar kitlesi yoktur ama yıllarca organizatörlerin türkiye'ye getirmek için uğraştığı ve karşılığında bekledikleri rakamlara ulaşamadıkları R.E.M, Evanescence, 50 Cent, The Cure, Tool, Marilyn Manson, Smashing Pumpkins, Chris Cornell, Judas Priest, Lenny Kravitz, Björk gibi isimlerden de çok daha büyük kitlesi vardır. Bir dergi çalışanı olarak izlenimlerimden yola çıkarsam RHCP, U2, Oasis gibi yine organizatörlerin odaklandığı büyük gruplardan da daha büyük bir kitleye sahiptir Maiden. Ama nedense Rock'n Coke yaptığı anketlere Iron Maiden kelimesini koymayı düşünmemiştir bile. Geçen sene Masstival dışında bir organizatör bile Iron Maiden'ı getirmeye çalıştığını dile getirmemiştir. Bunu tahminen "cool" bulmamışlardır. Yanılgının kökeni de zaten burada yatıyor:)

    Mesele sadece Iron Maiden da değildir. Organizatörlerimizin seyircinin aklını okumak için yeterli çalışmayı yapmamasıdır. Radar Live'ın ve iki sene önceki RNC'nin ve geçen seneki Masstival'ın (gerçekten çok iyi isimleri topladıysalar da) iyi iş yapmayacağını kitlenin nabzını tutan herhangi bir dergi veya müzik televizyonu çalışanı çok rahat görebilirdi. Mesela bu sene için konuşmak gerekirse Linkin Park süper bir seçim iken, RNC için konuşulan Foo Fighters'ın fiyatıyla eş değer bir kitle çekemeyeceğini çok rahat söyleyebilirim. Neyse...:)

    Mesela Volkan AC/DC için kampanyaya başlayabiliriz demiş. Çok sevsem de AC/DC için asla böyle bir serzenişte bulunamam. Anca bir stadı doldurarak masrafı çıkartılabilecek bir grup AC/DC. Keza Rush da öyle. Ve maalesef Türkiye'de öyle kitleleri yok bu grupların. Çok da fazla tura çıkan gruplar da değil bunlar. Ama Maiden'ın hem fiyatıyla eş değer bir kitlesi var burada, hem de kendi uçakları ile deli gibi dünyayı gezip duruyorlar. Sadece geçen sene en az beş defa hava sahamızdan geçti herifler:) Dubai'den Yunanistan'a, Kolombiya'dan Avustralya'ya kadar çalmadık yer bırakmadılar. Halen daha turneleri devam ediyor. Organizatörler, hadi sosyal misyonu, müzik kültürü edebiyatını geçtim, eğer para kazanmak istiyorlarsa, "yahu kimleri getirdik, bi Metallica konseri kadar adam çekemedik" diyorlarsa bu grubu artık iş programlarına almalılar.

    YanıtlaSil
  4. Doğu'yu da tanırım, müzik dergisinde de çalıştım, televizyon geçmişim de var. Dediklerine kısmen katılmakla birlikte LP konusunda bir itiraz durumum var.

    Asla kendimi Iron Maiden hayranı saymadım, indie folk ne kadar içimi bayıyorsa metal de o kadar bayıyor. Yıllardan 2000, One Step Closer gümbür gümbür çıktı, ben bir süre diskmenimde bayağı bir döndürdüm Hybrid Theory'yi. LP albümü alacağımı sanmıyorum artık, buna rağmen Minutes to Midnight çıkarken heyecanlandım. Bu adamlar kalitesiz müzik yapmıyor, hatta cathcy melodi çıkarma konusunda ders alınması gereken işler yapıyorlar. Yaşım itibariyle LP mosh'una giremeyeceğim ortada, ancak gerekirse parasını bastırıp sahne önü alacağım da ortada.

    Doğu'ya katılmadığım nokta ise şu, memleketin son beş yılına bakarsak, LP'nin etkilediği popüler grup sayısı, Irons'un etkilediklerini onsekize katlar.

    YanıtlaSil
  5. ben de LP severim, grup hakkında pi sürü de yazı yazmışımdır, adamların solo projelerini bile takip ederim. Sorun o değil:) LP'nin etkilediği popüler grup sayısının Maiden'ın etkilediklerini onsekize katladığını sanmıyorum. Yerli LP olarak anılan Manga bile röportajlarında LP'den değil Korn'dan etkilendiğinin altını çizer. Maiden, Black Sabbath gibidir. Geçen ay olduğu gibi Miley Cyrus bile çıkıp Maiden sevdiğini söyleyebilir. LP ise günah keçisidir, kimsenin bırakın etkilenmeyi sevdiğini itiraf etmeyeceği bi gruptur. Saygınlığı pek yoktur. Rock'n coke için çok isabetli bir isimdir, o konuda kimsenin şüphesi olamaz. Ben de tahminen önlerden olmasa bile ortalardan seyrederim:) Ama artık bu ülke müzikseverinin ve müzisyenin Iron Maiden gibi "hayat değiştirici" tarihi performanslara şahitlik etmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil