22 Mart 2009 Pazar

Hangi büyük grubun albümleri plak formatında basılıyor?



Anladığınız gibi bu grup Nirvana. Peki neden ve nasıl? Plak geri döndü, internette plak sastışları patladı, plak satan dükkanlar birbiri ardına açılmaya başladı. Plak satış rakamları ise CD kadar olmasa da son beş yıl içinde tüm dünyada artış gösteriyor. Pek çok yeni ve genç isim albümlerini artık sembolik sayılarda da olsa plak olarak basıyorlar.
Bu durum şirketleri de harekete geçirmişe benziyor. Dünyada pek çok önemli sanatçının back katalogları plak olarak yeniden basılacak.
İlk haber ise Nirvana'dan geldi. Grubun Nevermind, In Utero ve MTV Unplugged albümleri 180 gr. Vinyl olarak yeniden basılacak. Amerikalı Original Recordings Group serinin devam edeceğini ve pek çok ikonik sanatçının albümlerini plak formatında basacaklarını açıkladı.
Nirvana'nın ilk şirketi Sub Pop da grubun ilk albümü Bleach'i plak olarak yeniden basacağını duyurdu.
Şimde Hafif Müzik'in merak ettiği şey klasikleşmiş Türk pop müziği sanatçılarının da plaklarını basacak bir şirketin çıkıp çıkmayacağı. MFÖ'den Ajda Pekkan'a, Erkin Koray'a ve Barış Manço'ya pek çok ismin orijinal plakları ve pek çok firmanın dev katalogları plağa basılmayı bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder