26 Mart 2009 Perşembe

Ne gerek vardı Portecho?



Portecho, Rolling Stone zamanından beri desteklediğimiz, müzikleriyle dans ettiğimiz, çok da sevdiğimiz bir ekip. Önceki klipleri de o kadar yaratıcı ve güzeldi ki her fırsatta bunu dile getiriyorduk. Hele Kapadokya'da çekilmiş balonla göğe yükseldikleri yok mu ("Papers") harikaydı. Hem fikrin basitliği, hem bu kadar güzel işlenmesi. Fikir varsa, efektler, kameralar önemli değil zaten... Teknik güzel bir fikrin yanında sadece detay...
Portecho her şeyini kendi yapan, kliplerinin prodüksiyonunu ve senaryolarını da kendi üstlenen bir ekip. Ancak son klibi izleyince tüm bu düşüncelerimiz değişti. "O yaratıcı zihinler gitmiş, sanki başka bir kafa gelmiş" diyorduk ki meğer hakikaten öyleymiş.
Mini etekli çarşaflı kadın gibi yaratıcılığın inceliklerinden uzak, sadece tepki almaya ve yaraları kaşımaya yönelik sevimsiz ve (kusura bakmayın ama çok da sıradan) bu fikir meğer Berkun Oya'nınmış.
Şimdi herhalde bu klipteki kadın eleştirildikçe Berkun Oya ne kadar da sanatsal bir iş yaptım diye sevinecek (sanatçının toplumu düşünmeye sevk ettiği ender anlardan birindeyiz değerli okur, tadını çıkar.) Sevinecek de acaba bu nuhneviden kalma demode fikirleri pazarlayarak nereye kadar başarılı olacak, insanlara neyi düşündürecek...
İnsanlar o kısımları çoktan aştı ama bazılarımız hala etek - çarşaf ekseninde kalmış durumda. Berkun Oya da onlardan...
Hadi böyle bir kız kullandın bari hikayeyi detaylandır da bizi inandır burada bu kızın gerekli olduğuna... İkna et bizi. Ama hayır. "Kızı koyduk, sokakta yürüttük, çok da tepki aldık..."
Bravo. Alinur Velidedeoğlu ile birlikte size hayatta başarılar. Onun da karesi yuvarlaktı, suyu kuruydu. Sizin kadar olmasa da, o da yaratıcı biri tabii...
Peki, tepkiler 10 numara. Ama incelik, zarafet, yaratıcılık, mantık, senaryo hepsi çöpe gitmiş.
Şimd bu yazıyı eleştirenler çıkabilir, küfredenler çıkabilir. Hepsine eyvallah. Ama bunu yapmakla ne doğru dürüst bir eleştiri yapmış oldunuz, ne de sanatsal açıdan, yaratıcılık açısından güzel bir işe imza attınız. Kusura bakmayın Portecho dostlar ama bu defa fena halde sınıfta kaldınız...

3 yorum:

  1. bence uygulama konusundaki ciddi eksikliklerden dolayi ciddi anlamda bi antipatiklik var klipte. daha iyi islense bu kadar rahatsiz edici olmadan sansasyonel olmayi basarip ayni zamanda estetik de olabilirdi.

    YanıtlaSil
  2. yotube da izledim yorumlar aynı yerde takılıp kalmıs karsılıklı kufurlesme iste,cok berbat bi klip olmus hic bi manası yok,eglencesi ilgincligi..bunu begenmeyince muhafazakar mı oluyoruz simdi..:)

    YanıtlaSil
  3. katılıyorum. fikir enteresan yerlere gidebilirmiş ama hiç işlenmemiş, ham haliyle bırakılmış. so what dedirtmekten başka bi işe yaramıyor o yüzden.

    YanıtlaSil