9 Nisan 2009 Perşembe

Duman'a tepki mesajlarına tepki mesajı...

Duman ile ilgili gün içinde verdiğimiz haber çok üzücüydü. Zira bir sanatçı ya da grubu, düşünceleri ve bunları ifade ediş tarzlarıyla ilgili bu şekilde yargılamak her şeyden önce temel hak ve özgürlüklere aykırı. Beğenmek, beğenmemek, tasvip edip etmemek illa ki dinleyicinin takdiri, ama yargısız infaz yapmak ve kulaktan dolma bilgiler ve ezberlenmiş davranış kalıplarıyla linç etmeye çalışmak... Orada durmak lazım. Aynı şekilde yine Hafif Müzik'te çok da sevdiğimiz dostlarımız Portecho'nun klibini de hiç çekinmeden eleştirmiştik. Ama eleştirmekle linçe teşvik ya da en basitinden birilerini susuturmak arasında çok ince (aslında kalın) bir çizgi var.
Anlamaya çalışmadan yargılamaya meraklı insanlar her zaman, her alanda, her konuda olacak. Kavga etmek ya da kavga çıkarmak çok kolay. Aklı selim, özgürlüklere saygılı insanlara düşen, farklılıkları ve farklı görüşleri anlamaya çalışmak, öfkelenmek yerine bir "merhaba" demek. "Merhaba hemşerim. Senle ben farklıyız. Ama önce insanız. İnsan gibi davranılmaya hakkımız var. Birbirimizi boğazlamadan da geçinebiliriz..."

1 yorum:

  1. Dinsel fasizm odaklarina odun vermek, bu gruplari guclendirmektedir.

    Ama, tabi, mesela Portecho'nun geri adim atmasini da anliyorum cunku bu arkadaslar da kisisel guvenliklerini dusunduler her seyden once. Maalesef, bu ulkede, bu tur bir sey yuzunden baskasinin canina kastedecek dinci fasistlerin sayisi hic de az degil; ve unutmayalim, cok yakin gecmiste, Sivas katliami utanci yasandi bu ulke.

    Sevgiler,

    Cem

    YanıtlaSil