24 Şubat 2009 Salı

Korsanla mücadele böyle olur!


Herkes ama herkes, yeni çıkan müzikleri, filmleri, dizileri, videoları takip etmeye meraklı herkes korsan indiriyor. İndirmek zorunda çünkü Türkiye'de yaşayan birinin istediği müziklere ilk elden yasal yolla ulaşması için aylarca hatta yıllarca beklemesi gerekiyor. Kimi zaman bu bekleyiş sonsuza kadar sürüyor. Çünkü birtakım albümler, filmler Türkiye'ye hiçbir zaman yasal yollardan girmiyor. İthal edilmiyor, satışa sunulmuyor.
Ha müzik zevkiniz mainstream ise sorun yok. Her türlü harcıalem müziği yasal download platformlarında bulabilir en cheesy olanları cebinize indirebilir ve en sevdiğiniz arkadaşınıza zil olarak atayabilirsiniz.
Dünyada durum farklı mı, temelde pek değil. Sonuçtainsanlar öncelikle bedava edinebilecekleri bir şeye para verip sahip olmak istemiyorlar. Ama şirketler öyle imkanlar sunuyor ve dijital download ekonomisine sizi o kadar kolay ve acısız dahil ediyorlar ki, korsan indirmek artık hakikaten ayıp oluyor.
Bizde kredi kartına para yatırmak için kuyruk beklersin, köprüden geçmek için OGS karaborsaya düşer, kontörün biter doldurmak için bankaya hesap açman, kuyruğa girmen ve gününü heba etmen gerekir. Daha da örnek çok ya, uzatmayayım.
Ama çağdaş dünyada öyle değil. Çok basit bir şekilde çok küçük paralar ödeyerek korsan indirmekten kurtuluyor, zevkinize en uygun müziğe ulaşabiliyor ve bunun için inanılmaz bedeller ödemiyorsunuz. Korsanla mücadele böyle olur. Yasaklayarak, öcüleyerek değil.
Gelelim sadede; iTunes yeni bir hizmet başlatmış. iTunes Pass. Bakın nasıl...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder