7 Temmuz 2009 Salı

Çarşı’nın Michael esprisi ırkçı...



Hayatının yarısını beyaz yarısını siyah olarak geçirmiş. En büyük Beşiktaşlıymış.
Aman ne komik.
Zeki görüneyim diye her gündeme maydanoz olma hadisesini bu defa yüzlerine gözlerine bulaştırmışlar.
Okuyunca gülenler ve bu kıvrak zekaya hayran kalanlar olabilir.
Ben onlardan olmayanların sesi olayım.
Bir insanın derisinin rengiyle ilgili espri yapmak ırkçılıktır. Ayıptır.
Dilimizde gündüz fenerinden şopara, araptan yamyama içimizde yaşayan üç beş farklı insanla bile dalga geçmek için üretilmiş bu kadar fazla kelime varken kusura bakmayın ama bu espri bana komik gelmiyor.
Çarşı ırkçılığa karşı diye biliyorduk biz oysa...

(NOT: Bu yazıyı yazdım diye yemediğim küfür kalmadı. Çarşı eleştiriye de karşı herhalde...)
(NOT2: Çarşı bunu ırkçı bir amaçla söylememiş olabilir. Niyeti bu olmaya da bilir. Ama bu söylem ırkçıdır. Kullandığı dil öyledir. Benim dediğim bu. Buna gülmeyelim. Talihsiz olmuş. Bu... Bu kadar küfürbaz insan görmedim ya. Adam bana saygısız diyor yedi sülaleme küfür ettikten sonra... Sağol kardeş saygıyı senden öğrenmiş oldum. Tabii doğru dürüst eleştirenleri bunu dışında tutuyorum. Bu son nottur. Sevgiler saygılar...)

Milliyet'te yayınlamıştır...

17 yorum:

  1. Çekemeyen anten taksın.

    YanıtlaSil
  2. Bu kadar ciddiye almamak gerekirdi bunu. Duyarlı, entelektüel, bilen maskelerimizi bir kenara bırakırsak çok hoş bir espri var orda, ona gülebilirdik.
    Yine de o maskeleri de elbet birileri takacaktı -dediğiniz gibi- o yüzden çok garipsemedim bu yazıyı.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. ben de bir beşiktaşlı olarak ölmüş birinin arkasından dalga geçercesine yapılmış bir espriye gülemedim, ayıp buldum; fakat herhangi bir ırkçılık göremedim içerisinde. ne var bunda yarısını siyah yarısını beyaz geçirmiş ırkçılıkla uzaktan yakından alakası olmayan bir sözümona espri.

    YanıtlaSil
  5. siyah halinle de bizdensin, hastalığın nedeniyle oluşan yeni rengin beyaz halinle de bizdensin mesajı niye taşıyamıyor madem bu? hayatının yarısını siyah yarısını beyaz yaşayan michael jackson lafı nasıl oluyor da renkle dalga geçmek oluyor anlayamadım. şaka gibi.
    tüm açıklamalara rağmen 'bu adam ameliyatla rengini değiştirdi, ırkını sattı' diyenlerin yanında ne kadar da naif bir yaklaşım hayatının yarısını siyah, yarısını beyaz geçiren adam yaklaşımı. ama ırkçılıkmış bu. vay be.

    YanıtlaSil
  6. Son derece sevimsiz bulduğum bir espri idi. Kime söylediysem (sinirli sinirli) gayet normal ve başarılı bulunmuştu. Bu yazıyı görünce bir "oh" çektim...

    YanıtlaSil
  7. pascal nouma'yı bağrına basan bir taraftara ırkçı tezahürat yapıyor derseniz o kadar küfrü yemeniz gayet doğal.Hatta bende size içimden küfrettim

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim adsız kardeş. En azından içinden etmişsin. Ben de öyle yapıyorum bazen...

    YanıtlaSil
  9. şimdi;

    http://kingsantillana.blogspot.com/2009/07/alemin-gozu-yasl-michael-jackson.html

    bunu yazan arkadaş fenerli, ben galatasaraylıyım yani şimdi söyleyeceklerimin çarşı içinden olmamızla pek bir alakası yok.

    post'un yorumlarına bakarsan herkesin bunu zekice bir espri olarak karşıladığını, kimsenin en ufak bir ırkçılık algılamadığını görürsün... ben de gördüğümde "vay ya nasıl aklına gelmiş adamların" dedim.

    çoğu insandan farklı bakmışsın olaya, nasıl o açıdan bakmışsın ben şuan hala düşünüyorum neresinde ırkçılık diye bulamadım.

    küfür konusuna gelince, youtube videolarının altındaki yorumları biliyorsundur, acetobalsamico bir ara blogu kapatmaya kalktı, borges kapattı, yani var bu olay ne yapalım sen de kapatma sakın =)

    YanıtlaSil
  10. Arkanızdayım. Son derece haklısınız.

    YanıtlaSil
  11. Bir insanın derisinin rengiyle ilgili espri yapmak ırkçılık değildir[fikrimce, esprinin mahiyetine göre de değişebilir tabi]. En ırkçılar da en politically correct olanlardan çıkar genelde.

    Yalnız ve güzel ülkemde ırkçılığın türlü şukela örnekleri varken bu espriyi ırkçı olarak nitelemek Hıncal Uluç'luk yapmaktan başka bir şey değil. O kadar da komik bir espri olmadığına ben de katılıyorum.

    YanıtlaSil
  12. (Bence) Espri kötü, ama ırkçı değil.

    YanıtlaSil
  13. kesinlikle ırkçılık mevzubahis değil üstelikte espri çok ince, ben bu çekememezliğe kızıyorum asıl; çarşıyı kıskanmaktan başka birşey değil. kaldı ki siyahi insanlara türkiye de ne kadar ırkçılık yapılıyor? aksine pozitif ayrımcılık bile var. bu yazıyı başka takımın gözlüklerini takmış kıskanç bir bilinçaltı kaleme almış bu kadar basit. illaki bir şey yazacaksanın rıza efendi bi ekmek 2 süt e yazın daha inandırıcı olursunuz

    YanıtlaSil
  14. niyetin ne olduğu belli olmasına rağmen söylem üzerinde eleştiri getirilmiş sözde. kişi başta kendi söylemine dikkat etmez ise inandırıcı olmaktan iyice uzaklaşır. (kendini kandırmak yetmemektedir bazen)
    "Zeki görüneyim diye her gündeme maydanoz olma hadisesi" gibi bir kelime grubu ne tür bir söyleme ait olabilir?

    Bütün bu yazı bir solipsizm eleştirisi olmadığına göre bu söylem bir kindara ya da bir narsiste ait olabilir yalnızca. Son ihtimal de yapılmış ufak bir hata olması...

    YanıtlaSil
  15. m.j nin siyahtan beyaza değişen hayatını rengimizden dolayı kullanan çarşı grubunun şu icraatına ırkçılık diyebilmek için "gündeme gelmek adına maydonozluk" yapmak denilir bana kalırsa. şunu da sormadan edemeyeceğim: ırkçılık siyah kısmında mı beyaz kısmında mı? pascal, amaral, madida, amokachi ile delirmiş şu taraftara ırkçı diyecek kişiye içimden değil alenen küfür etmek isterim.

    not 1: son nefese değin beşiktaşlıyım

    not 2: yıldırım demirören isimli beşiktaş başkanı olduğu iddia edilen kişi yüzünden çarşı'ya uyuzum. lakin gel gör ki vurayım derken öldürmeyelim değil mi mehmet bey kardeşim..

    YanıtlaSil
  16. fenerin kapıcı babasıyla dalga geçmeye çalıştığı 'rıza efendi 2ekmek bir süt' pankartına susanlar!!!!solculuğuyla ünlenmiş çarşıdan alın size örnek pankartlar 'HEPİMİZ ZENCİYİZ' HEPİMİZ ETO'O YUZ ÇARŞI IRKÇILIĞA KARŞI' BU YAZIYI ANCAK Bİ FENERLİ YAZABİLİR ALIN SİZE SON PANKART 'FENER ZENCİ SEVER!!!'

    YanıtlaSil
  17. sizin tespitinize göre hepimiz zenciyiz diyen bjklilerde ırkçılık yapmış oluyor deri rengi ile ilgili hiç konuşulmayacak öyle mi ? k.çınızdan anladıklarınızı k:çınızla yazıya dökerseniz k.çınıza tepki alırsınız

    YanıtlaSil