28 Haziran 2009 Pazar

Aylin Aslım kime kızgın?


Açıklamaya göre “Kadını taciz eden kapitalizme ve erkek egemen toplum”a. Ama albüm öyle demiyor

Bir defa şunu söyleyelim: Aylin Aslım’ın üçüncü stüdyo albümü “Canını Seven Kaçsın” iyi bir albüm. İçinde sekiz şarkı var. Hepsi iyi kaydedilmiş, iyi çalınmış. “Aşk Geri Gelir”, “Güzel Günler”, “K.A.L.P.”, “Güzel Gözlü Güzel Çocuk” gibi takdire şayan şarkılar var. İki dinleyişten sonra eminim aklınızda kalacak. Ama...
Yine de beni rahatsız eden bir şey var bu albümde. Aylin Aslım’ın myspace.com/aylinaslim adresindeki açıklamaya odaklanıyoruz: “Yeni şarkılarında Aylin Aslım insanı gaza getirme ve zaman doldurma amaçlı uzun introlar yerine direkt olarak hızlıca konuya girerken, gücünü faşizmin, kapitalizmin ve erkek egemen toplumun taciz ettiği, hor gördüğü sabrı taşmış kadından alıyor.”
Hatta “kendini siper ediyor, varoluş savaşçısı” falan diye bir sürü klişe var burada.
Peki Aslım bunu nasıl yapıyor diye merak ettim. Araştırdım.
Çıkış şarkısı “Sen mi” çok öfkeli bir şarkı. “Senden ve senin türünden kurtuluş yok mu?” diyor Aylin. Ama az sonra “Gel, bileğinin hakkıyla gel. Kimsenin altına yatmadan” diyor. Yani şarkıyı dinleyince anlaşılan o ki ortada bir kadın var, Aylin ona kızıyor. Hatta bu kadın (ya da kadınlar) Aylin’i öldürmek istiyor, tırnaklarıyla kazdığı yoluna çıkıyor... “İki elim mızrak, iki göğsüm siper” savaşıyor Aslım. Aklıma Tayyip Erdoğan'ın okuduğu şiir geldi. Neyse uzatmayayım...
Bu şarkı kime mektup bilemiyorum. Ama Aslım erkeklere değil fena halde bir kadına kızmış, o kesin...
“Hoşuna Gitmedi mi-Kızkaçıran” diye diğer şarkıda da iz sürdüm. Burada da partide tanıştığı ve hızla kaynaştığı bir çocuk bir süre sonra “Onu giyme içini gösterir” dedi diye Aylin deliriyor. “Canım ister soyunurum, canım ister giyinirim, beğenemedin mi?” diye isyan ediyor. Sizi bilmem ama bu “erkek egemen topluma isyan”dan ziyade bildiğiniz sevgili kavgası gibi geldi bana. Ayrıca çocuk baba parası yiyor falan, böyle bir tip şarkıda. O zaman ne işin var o çocukla, yürü git...
Albümde hoşlanmadığım şey albümün kendisi değil, sunumu. İddia ettiği şeyin altını doldurmaması. Bu açıklama ortadaki çalışmaya zarar vermiş. Dikkati müzikten çok artık bayatlayan bir “asi kız” söylemine çekmiş. Bu kadar klişe laf etmek yerine tek bir şarkı yaparsın, herkes anlar. Bruce Springsteen şarkılarında neden açıkça bazı mesajlar vermediğine dair bir soruya “Manşeti gazeteciler atsın, ben şarkımı yaptım” demişti. Onu becerdiğinde tarihe geçiyorsun zaten.

Milliyet'te yayınlanmıştır.

3 yorum:

  1. Albümü ben de beğendim (basın bültenini ben de sıkıcı buldum).
    Yalnız Sen mi? isimli şarkı ortadaki bir kadına değil de "köşeleri tutup" insanları "sırtından vuran namert" bir zümreye yazılmış gibi geldi. Hani çok uzağa gitmeye gerek yok, Halaskargazi'ye yürüsek yeter.

    YanıtlaSil
  2. nasil ki bir yazarin kitabinda anlattigi hikaye 'kesinlikle' birebir basindan gecenleri anlatir, bir sair tum siirlerinde kendini anlatir, o zaman Aylin Aslim da sarkilarinda 'kesinlikle' birebir sevgilisiyle ettigi kavgalari anlatmaktadir. Tipki Kafka'nin bir bocege donusmesinin bizi ilgilendirmeyen sahsi bir sorun oldugu gibi, bu sarkilarla Aylin hic suphesiz kendi ozel hayatini betimlemekte, toplumu kucaklayamamaktadir.

    Bu, nasil bir dar gorusluluktur yahu?

    Metafordan, mecazdan haberiniz yok mu sizin kuzum? "Altina yatmak" sadece kadinlarin altta oldugu bir sevisme pozisyonundan mi ibaret sizin sozlugunuzde? Madem bu kadar yanip tutusuyorsunuz, "Aylin Aslim kime ofkeli? Kime kizgin", vs.. diye, sarkinin geri kalanina hic bakmadiniz mi?

    Meydan senin madem sensin lider
    Iki elim mizrak iki gogsum siper

    sozleri sizde hicbir zil caldirmadi mi?
    "gogsunu siper etmek' baska sey, 'IKI gogsum siper' demek baska sey, bu ince ayrimi goremeyecek kadar korlestiniz mi, yoksa amac kafadan saldirmaksa, gormek mi istemiyor caniniz? Bu sozlerin kadin-erkek farketmez, 'lider'ligi elinden birakmayan belli bir insan topluluguna yazildigini anlamak bu kadar mi zor?

    Basin bultenine kafayi takmissiniz kanimca, sarkilari derinlemesine anlamakla hic ugrasmamissiniz- ki o kadar zor anlasilir sozler hic degil bence.
    'Asilik' te size gore gunun modasi gibi gelip gecen birsey, demode olunca birakmak lazim...

    Keske Aylin Aslim gibi birkac kadin daha olsaydi da, ask acisiyla kivranan aglak aile rockcularindan, kadinin ozgurluk anlayisini 'tek tas'la belirleyen aptallardan kurtulabilseydik.

    Bu kadar iyi bir muzisyeni ve sarkilarini bu kadar sig cozumlemelerle analiz etmeye kalktiginiz icin,tebrikler sayin Tez!

    YanıtlaSil