21 Haziran 2009 Pazar

Loreena McKennitt konserinde neden izdiham oldu?


Kanada’daki toplantının, Cemaat’in ve Ahmet Arsan’ın konuyla ne ilgisi var? Az sonra...
Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama bu yazın şu ana kadar en dolu geçen konseri 13 Haziran’daki Loreena McKennitt’inkiydi. Konseri İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ile Pasion Turca gerçekleştirdi. Ve Açıkhava bu yıl daha böyle kalabalık ve izdiham görmedi. McKennitt’in biletleri aylar önceden satılıp bitmişti. Ki bu ülkemizde çok görülmeyen bir davramış biçimidir. Biz Avrupalı seyircinin aksine hep son dakikacıyızdır. İşte bu yüzden bu konser ilgimi çekti. Biraz araştırınca ilginç bilgilere ulaştım.

Her şey Kanada’da başlıyor. McKennitt Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nin düzenlediği bir etkinliğe katılıyor. Zaman gazetesinin haberine göre burada "Çok derin ve temiz ruhlu bu Türkler beni etkiledi. Artık beni de neferlerinizden biri olarak kabul edin" diyor (3 Mayıs). Sonrasında tabii bu haber Cemaat’te heyecanla karşılanıyor ve McKennitt, Müslüman olmuş Yusuf İslam muamelesi görmeye başlıyor. Büyükşehir Belediyesi konserin sponsorları arasında yer alıyor, biletler tükeniyor, Açıkhava’nın neredeyse yarısı yepyeni müziksever bir kitleyle karşılaşıyor. Emine Erdoğan, kızları ve damadıyla konseri locadan izliyor.
Heyecan doruklara yükseliyor. Öyle ki McKennitt bu haberlerin yayınlanması ve konuşulmaya başlanmasının ardından web sitesinde bir açıklama yapıyor ve hiçbir cemaate üye olmadığını, sadece barış için bu toplantıya katıldığını ve Fethullah Gülen’i tanımadığını söylemek zorunda kalıyor. Bir röportajında ise bir toplantıya katılmış olmasının onun herhangi bir dini ya da siyasi gruba üye olduğunu göstermediğini söylüyor. “Groucho Marx’ın dediği gibi ‘beni kabul etmeye hazır herhangi bir kulübe üye olmakla ilgilenmiyorum” diyor.
Ama tabii konser dolup taştı. McKennitt Bursa’da da bir konser verdi ve orada da salon tıklım tıklım doldu.
Aslında buna şaşırmamak lazım. Bugün dünyada adult contemporary adı verilen kategori, belli bir yaşın üzerindeki insanlara spiritüel müzikler sunar. Dünyanın her yerinde dindar kesim bu konserlere ilgi gösterir.
Şimdi merak ettiğim iki şey var:
1. Ahmet Arsan bu konudaki detayları, kimlerin kimlerle geldiğini, kimlerin yanyana oturduğunu, konserin ayin gibi geçen en heyecan verici anında neler yaşandığını yazacak mı, yoksa haberi kaçırdı mı?
2. Ruhani müzikler yapan sanatçıları Türkiye’ye getirmek karlı bir iş olabilir mi?
Bir de bilgi vereyim: McKennith Türkiye’den bir sanatçıyla ortak bir albüm çalışması ya da konser projesi gerçekleştirse hiç şaşırmam doğrusu...
20 Haziran'da Milliyet'teki köşemde yayınlanmıştır. Bilmiyorsanız da artık öğrendiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder