3 Haziran 2009 Çarşamba

Amerika Ne Dinliyor: Bakkal Forever!



Rolling Stone en nihayetinde Lady Gaga’yı kapağına taşımaya ikna olmuş, biraz aşağılarda söz konusu haberi görmüşsünüzdür. Gaga’nın ilk albümü The Face geçen yıl Ekim ayında verilmişti piyasaya. “Poker Face” büyük patlamıştı falan. Hafif Müzik’in –geçici- Amerika şubesi olarak söyleyebilirim ki, Lady Gaga’nın euro-pop tadındaki dans sound’lu kayıtları, ülkenin şu anki müzikal vaziyetini bir çırpıda özetliyor. Rolling Stone’un şarkıcıyı herhangi bir sayıya değil de geleneksel Hotlist’inin kapağına yerleştirmeyi tercih etmiş olması şaşırtıcı değil bu yüzden.

Çıkışının üzerinden yedi ay geçmiş olmasına rağmen “Poker Face” şu an Amerika’nın doğu yakasında (New York) söz sahibi olan pek çok radyo istasyonunun ana rotasyonunu işgal etmiş durumda. “Poker Face” piyasaya sanki dün düşmüş gibi. Albümde yer alan bir diğer kayıt olan “Just Dance”in de ondan geri kalır bir tarafı yok. R&b ve hip-hop’un buradaki hakimiyeti tartışılamaz elbette ama Amerikalılar Lady Gaga’nın getirdiği euro-pop sound’unu bir hayli benimsemişler gibi görünüyor.

‘90’ların one hit wonder’larını aratmayacak tatta pek çok kayıt da dönüyor radyolarda. Bkz. Pitbull (“I Know You Want Me”). Bodrum-Halikarnas’ın yazlık marşı olabilecek potansiyelde (ki çoktan olmuştur), tam bir bakkal kaydı. Amerika’nın bir numaralı yaz hitinden bahsediyoruz. Billboard Hot 100’de (resmi liste yani) Lady Gaga ve Pitbull dışında Black Eyed Peas (grubun uzunca bir aradan sonra çıkardığı ilk kayıt olan “Boom Boom Pow” 11 haftadır listenin zirvesinde), Beyonce (“Halo”), T.I (feat. Justin Timberlake, “Dead and Gone”) ve Ne-Yo ("Mad")gibi isimler yer alıyor. Haliyle radyoların play-listleri de bu tip kayıtlarla dolup taşıyor.

Gitar müziğinin ise mainstream kanatta pek lafı geçmiyor. New York’un kadim modern rock istasyonu K-Rock (92.3) birkaç ay önce tarihe karışmış, yerine mainstream pop'a hizmet eden Now FM gelmiş (CBS, gözden düştüğü ve zarar ettiği gerekçesiyle K-Rock’ın yerine popçik Now FM’i yaratmış). Meşhur Z-100 ise zaten uzun yıllar önce rock sound’lu işleri desteklemeyi bırakmıştı. Lider konumdaki bu iki istasyonda arada bir duyabileceğiniz gitar tınılı tek şarkılar Coldplay, Kelly Clarkson ve Pink gibi isimlere ait. Haa bir de Disney tayfası var elbette. Miley Cyrus ve Jonas Brothers dediniz mi akan sular duruyor buralarda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder